Beveiligen blijft mensenwerk

Bij een inbraakalarm komt de politie niet standaard meer voorrijden. De meeste inbraakalarmen worden namelijk veroorzaakt door eigen medewerkers, spinnetjes, weersomstandigheden, gebrekkig onderhoud etc. Een inbraakalarm wordt daarom eerst  geverifieerd door een surveillant voor de politie komt. De surveillant kan doorgaans het alarm opheffen, het systeem resetten en het pand afsluiten.

Minder bekend is het feit dat bij een brandalarm de brandweer evenmin automatisch uitrukt. Dit heeft onder meer te maken met de nodeloze inzet van brandweer bij valse meldingen en storingen. De brandweer zal gewoonlijk in actie komen als de brandmelding ter plekke is gecontroleerd. Ook deze diensten worden verzorgd door de beveiligingsmedewerkers van G4S, in opdracht van de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland (SBBF).

Surveillant ontdekt brand

In de Paas-vakantie 2019 kreeg een surveillant opdracht een storing bij een SBBF deelnemer te checken. Na een eerste buitencontrole werd het pand betreden. Bij binnenkomst bleek inderdaad een storing in het brandmeldsysteem. Het resetten van het brandmeldsysteem werd geblokkeerd door een ‘vervelend’ waarschuwingslampje in een bepaalde zone van het pand.

In plaats van de storing te overbruggen besloot de surveillant op onderzoek uit te gaan. Nadat diverse ruimtes waren bezocht, bleek in een magazijnruimte een dikke rook te hangen. De surveillant heeft onmiddellijk het pand via de dichtstbijzijnde nooddeur verlaten. Buiten heeft hij direct de meldkamer, brandweer, politie en contactpersonen van het bedrijf gebeld, die snel ter plekke waren. De brandweer heeft na onderzoek geconcludeerd dat brandbare materialen spontaan tot zelfontbranding waren gekomen.

Het doortastende optreden van de surveillant in de nachtelijke uren heeft deze deelnemer van de SBBF behoed voor brand en schade. Ondanks de vele geautomatiseerde systemen blijft beveiligen mensenwerk!

              

Neem contact op

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!