Collectieve Camerabewaking
Beveiliging op Scherp met COLLECTIEVE Camerabewaking
Als je door de Nederlandse steden loopt, wordt je waarschijnlijk betrapt door een paar camera’s. Overheden en politie plaatsen overheidscamera’s. Deze camera’s worden veelal geplaatst in uitgaansgebieden, rondom het openbaar vervoer, dat wil zeggen op plekken waar de openbare orde verstoord kan worden. Particulieren en bedrijven kunnen ook camera’s installeren om hun eigendommen en gebouwen te beschermen. Soms laten ze ook delen van de openbare weg zien. Denk aan camera’s bij benzinestations, geldautomaten, parkeerplaatsen en bij winkels.
Camera’s zijn een geweldig middel om je bedrijf mee te beveiligen, maar hoe haal je het ultieme uit jouw camerabewaking? De SBBF helpt je erbij. Er komt nog best wel wat kijken bij cameratoezicht, zoals een camerareglement, grondslagen en privacytoetsen (DPIA’s). Misschien komt het je bekend voor maar misschien duizelen de begrippen je al voor de ogen. De SBBF wil je hierin begeleiden, zodat jouw camera’s organisatorisch goed geregeld zijn.
De SBBF kan begeleiding bieden op het gebied van collectieve bewaking. Hiervoor hanteren wij een stappenplan (zie hieronder). Hierbij kunnen wij jou helpen en de schakel zijn in de collectiviteit.
Op bedrijventerreinen kunnen twee soorten camera’s staan: gemeentelijke toezichtcamera’s voor handhaving van de openbare orde en particuliere bewakings- camera’s voor beveiliging. Elke soort camera heeft een eigen wettelijk regime. Het doel van de camera bepaalt welk regime van toepassing is. · Als het doel van de camera’s het handhaven van de openbare orde is, valt dit onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester, waarbij artikel 151c van de Gemeentewet van toepassing is. · Als het doel is om de kroonjuwelen van het bedrijf te beschermen, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.